FARESIGNALER

Der er forskellige faresignaler, du kan være opmærksom på, hvis du er bekymret for, om du er udsat for kærestesvindel:


  1. DU BLIVER OVERØST MED KÆRLIG OPMÆRKSOMHED 

  En person, du netop har mødt online, overøser dig med kærlig opmærksomhed og stærke følelser. I opnår hurtig en stor fortrolighed og sammenhørighed i jeres kontakt - måske fortæller personen dig at have næsten de samme interesser, som du har, og at personen ikke har følt så stærk en sammenhørighed med andre før, som personen oplever at have med dig.


  2. DU BLIVER BEDT OM AT CHATTE PÅ EN ANDEN APP

  Kort tid efter, du har mødt personen online, beder vedkommende dig om at flytte jeres snak over på en anden app - fx på WhatsApp eller Google Chat. Personen kan give forskellige begrundelser for, hvorfor kommunikationen skal flyttes til en anden app, men den bagvedliggende årsag er sandsynligvis, at kommunikationen foregår krypteret på apps som WhatsApp og Google Chat, hvorfor svindel er svær at opdage dér.


  3. PERSONEN SKRIVER PÅ GEBROKKENT ENGELSK

  Du kommunikerer med personen på engelsk - og beskederne er ofte dårligt formuleret og lidt klichéfyldte i deres indhold, ligesom der også kan være en del sproglige fejl.


  4. BILLEDSØGNING VISER EN ANDEN PERSON

  Hvis du laver en googlesøgning på personens profilbillede, dukker der en anden person op, end den person, du chatter med. Dette er et meget sikkert tegn på, at du er udsat for svindel, idet svindlerne typisk stjæler andre menneskers profilbilleder og benytter dem som egne profilbilleder, når de svindler. Du laver en googlesøgning på følgende måde:

  • Gå til en webbrowser på din computer.
  • Gå til Google Billeder.
  • Find filen med det billede, du vil søge med, på computeren.
  • Klik på billedet.
  • Hold musen nede, træk billedet hen til søgefeltet, og slip.


  5. DU BLIVER BEDT OM AT SENDE INTIME BILLEDER ELLER INFORMATIONER

  Du bliver måske bedt om at sende intime billeder eller videoer af dig selv - eller at dele intime detaljer om dit liv. Det kan også være, du bliver bedt om at vise intime dele af din krop, mens du chatter med personen via webcam. Du bør undlade alle disse ting, da intime billeder, videoer eller informationer senere kan bliver brugt mod dig som afpresning.


  6. DU BLIVER BEDT OM PENGE

  Når du har chattet med personen i et stykke tid, og I har opnået en god kontakt og en tæt fortrolighed, bliver du bedt om at hjælpe penge på grund af en akut opstået krise i personens liv. Personen kan enten bede dig om at låne sig penge, fordi personens egne penge af den ene eller anden grund ikke er tilgængelige lige nu, eller personen kan bede dig om at hjælpe med at betale en udgift, fx til en hospitalsregning eller en udgift til et barn. Personen tilbyder dig måske endda at underskrive et lånedokument eller at sende dig anden dokumentation for rigtigheden af lånet/udgiften. Undlad al form for overførsel af penge, udlæg, deling af kortoplysninger mv. 


  7. DU BLIVER KONTAKTET AF EN VEN ELLER EN ANDEN PÅRØRENDE TIL PERSONEN

  Hvis du udtrykker tvivl om at være udsat for svindel overfor personen, kan du blive kontaktet af en nye person, der fx udgiver sig for at være personens ven, nære familiemedlem eller måske en forretningsforbindelse, som bekræfter personens rigtighed overfor dig, og beder dig om at stole på vedkommende. Stol ikke på det. 


  8. DU MØDES ALDRIG FYSISK MED PERSONEN

  Du aftaler at mødes fysisk med personen, men personen bliver hele tiden forhindret i at ses, så I mødes aldrig. Sandsynligvis beder personen dig i stedet om penge til at betale nogle udgifter, der står i vejen for, at I kan ses. Gør det aldrig. 

  Faresignalerne er udarbejdet på baggrund af Center mod Økonomisk IT-Svindels antropologiske undersøgelse om kærestesvindel samt følgende opmærksomhedspunkter og råd, som bl.a. Europol, Politiet og Finans Danmark står bag:


  unsplash