FARESIGNALER

Faresignaler

Kontaktsvindel starter ofte med en tillidsfuld og tryg relation – men bag facaden gemmer sig en kriminel hensigt: At manipulere dig og frarøve dig penge.


Svindlen kan ligne kærlighed, venskab, en investering eller hjælp fra en myndighedsperson. Det kan være en “kendt person”, en “familieven”, en “ny partner” – eller en “bankrådgiver”, som kontakter dig.


Men hvis du har indledt en online-relation til en person, du aldrig har mødt fysisk, er det vigtigt at være opmærksom på disse faresignaler:



1. Hurtig og intens kontakt

Personen etablerer hurtigt en tæt, tillidsfuld relation – enten ved at udtrykke stærke følelser eller ved at give dig en følelse af at være særligt udvalgt. Det kan være som potentiel partner, ven eller som en, der vil give dig adgang til en unik mulighed.


Uanset formen opstår der hurtigt en særlig forbindelse, som føles meningsfuld og tryg – men relationens udvikling går usædvanligt hurtigt og uden det naturlige tempo, der normalt kendetegner nye bekendtskaber.



2. Ønske om at flytte samtalen – og holde den hemmelig

Du opfordres til at flytte samtalen til krypterede tjenester som WhatsApp, Signal eller Telegram – og holde den hemmelig for andre. Forklaringen kan være “sikkerhed”, “romantik” eller “at beskytte jer”.



3. Isolation fra dine nærmeste

Hvis du nævner, at din familie, venner eller bank er bekymrede, reagerer personen ofte negativt. De nærmeste bliver måske fremstillet som kontrollerende, misundelige, skeptiske uden grund eller ude af stand til at forstå jeres relation.


Der kan blive sået tvivl om, hvorvidt du overhovedet kan stole på dem – og det kan føre til, at du gradvist trækker dig væk fra dine omgivelser.



4. Økonomiske behov og forhindringer

Du bliver bedt om penge – ofte under dække af en akut situation, som fx en uforudset hændelse, en midlertidigt låst konto eller en tabt investering. Andre gange handler det om en stor økonomisk gevinst, du først kan få udbetalt, hvis du betaler et gebyr, en skat eller et teknisk “frigørelsesbeløb”.


Det starter måske med én betaling, men efterfølgende opstår der ofte nye udfordringer, som også kræver penge. Der kan blive indgået en “låneaftale”, der dokumenterer, at du får pengene tilbage – men tilbagebetalingen udebliver.


Behovet for penge stopper ikke, og overførslerne bliver flere og flere i takt med, at relationen udvikler sig.



5. Instrukser om, hvad du skal sige

Du bliver guidet i, hvordan du skal forklare dine handlinger, hvis nogen spørger – fx banken eller dine nærmeste. Du får besked om at sige, at pengene er til renovering, en ferie, en gave eller noget andet ufarligt og legitimt.


Hvis banken afviser din ansøgning om lån, bliver du måske opfordret til at tage et kviklån i stedet – eller henvist til en alternativ låneudbyder, som den anden person “kender”. Det kan også være, du bliver bedt om at sende internetbaserede gavekort eller fordele bankoverførsler over flere dage, så det ikke vækker mistanke.



6. Beskeder kan være mærkeligt formuleret

Sproget i beskederne kan virke kunstigt eller mærkeligt. Det skyldes ofte, at teksten er automatisk oversat eller kopieret fra en skabelon. Du kan opleve grammatiske fejl, underlige formuleringer, gentagelser eller overdrevne klichéer som “du er mit livs kærlighed” eller “vi er forbundet af skæbnen” – også selvom I næsten ikke har skrevet sammen.


Beskederne kan også mangle svar på dét, du har skrevet, eller virke upersonlige – som om de kunne være sendt til hvem som helst. Det kan skabe en fornemmelse af, at noget ikke helt stemmer.



7. Intime billeder og pres

Du kan blive bedt om at sende intime billeder eller informationer. Disse kan senere bruges til at presse dig til at betale – under trussel om deling.



8. Nye personer bekræfter historien

En “advokat”, “søster” eller “kollega” bekræfter svindlerens historie. Alt virker velkoordineret, som om det hele hænger sammen. Det virker troværdigt – men er en del af manipulationen.



9. Møder bliver udskudt igen og igen

Trods gentagne planer bliver fysiske møder hele tiden udsat – og du bliver bedt om at igen at hjælpe økonomisk, så mødet kan finde sted.



10. Profilbilledet viser en anden person

Ved en billedsøgning viser det sig, at profilbilledet tilhører en anden. Du kan tjekke det med Google Billedsøgning




Er du i tvivl?
Tal med en, du har tillid til – eller ring til vores hotline tlf. 93 90 57 55 (tirsdage kl. 11–14 og torsdage kl. 9–12).


Du kan også læse mere her:






unsplash