FARESIGNALER

Faresignaler 
Oplever du disse faresignaler, bør alarmklokkerne ringe:


 • Svindleren overøser sit offer med kærlighed
 • Svindleren ønsker at chatte på en anden app
 • Svindleren skriver gebrokkent engelsk
 • Svindleren beder om intime billeder
 • Svindleren beder dig om penge
 • Svindlerens ven eller familie kontakter dig
 • Svindleren aflyser møder i den virkelige verden
 • En billedsøgning viser en anden person

 


Svindleren overøser sit offer med kærlighed  

Personen overøser dig med kærlig opmærksomhed og stærke følelser. Selvom i kun lige har mødt hinanden online, så opnår I hurtigt en stor fortrolighed og sammenhørighed i jeres kontakt. Personen vil fx bekræfte, at I har samme interesser, værdier og en fælles drøm om kærlighed. 

 

Svindleren ønsker at chatte på en anden app 

Efter kort tid spørger personen, om I ikke skal flytte jeres snak over på en anden app - fx på WhatsApp eller Google Chat. Personen giver forskellige begrundelser for, hvorfor I skal flytte kommunikationen. Men årsagen er sandsynligvis, at kommunikationen foregår krypteret på apps som WhatsApp og Google Chat, og derfor er svindlerne bedre beskyttet mod at blive opdaget og retsforfulgt på disse apps. 

 

Svindleren skriver gebrokkent engelsk 

Du kommunikerer sandsynligvis med personen på engelsk - og beskederne er ofte dårligt formuleret, klichéfyldte og har en del sproglige fejl. 

 
Svindleren beder om intime billeder 
Du bliver måske bedt om at sende intime billeder eller videoer af dig selv - eller at dele intime detaljer om dit liv. Det kan også være, du bliver bedt om at vise intime dele af din krop, mens du chatter med personen via webcam. Du bør undgå alle disse ting, da intime billeder, videoer eller informationer kan bliver brugt til at afpresse penge ud af dig.  

 

Svindleren beder dig om penge 

Når du har chattet med personen i et stykke tid, bliver du bedt om at hjælpe penge på grund af en akut opstået krise i personens liv. Personen beder dig fx om at låne penge, fordi personens egne penge af den ene eller anden grund ikke er tilgængelige lige nu. Personen kan også finde på at bede dig om at hjælpe med at betale en udgift, fx til en hospitalsregning eller medicin til et barn. Personen tilbyder dig måske at underskrive et lånedokument eller at sende dig anden dokumentation for rigtigheden af lånet/udgiften. Du bør undgå at alle former for overførsler og udlån af penge - og du skal aldrig dele oplysninger om kreditkort, CPR, MitID, Sundhedsdata eller andre personfølsomme oplysninger.  
 

Svindlerens ven eller familie kontakter dig 

Hvis du udtrykker tvivl om at være udsat for svindel overfor personen, kan du blive kontaktet af en nye person, der fx udgiver sig for at være personens ven, nære familiemedlem eller måske en forretningsforbindelse, som bekræfter personens rigtighed overfor dig, og beder dig om at stole på vedkommende. Stol ikke på det.  

 

Svindleren aflyser møder i den virkelige verden 

Du aftaler at mødes fysisk med personen, men personen bliver hele tiden forhindret i at ses, så I mødes aldrig. Sandsynligvis beder personen dig i stedet om penge til at betale nogle udgifter, der står i vejen for, at I kan ses. Gør det aldrig.  

 

En billedsøgning viser en anden person 

Hvis du laver en billedsøgning på personens profilbillede, dukker der en anden person op, end den person, du chatter med. Dette er et sikkert tegn på, at du er udsat for svindel, fordi svindlerne stjæler andre menneskers profilbilleder.  

 
Guide til billedsøgning på Google

 • Gem det profilbillede, du vil tjekke, på din computer.  
 • Åbn internettet og søg på www.google.dk  
 • Klik på ikonet "Søg med billeder" til højre i Googles søgefelt:


 • Upload det gemte billede ved at trykke på "upload a file". Upload billedet fra den mappe, hvor du har gemt billedet på din computer.
unsplash