TIL OFRE FOR SVINDEL

Har du fundet ud af, at du er offer for IT-svindel?

 

Det er et chok og skamfuldt at opdage, at du er udsat for kærestesvindel, investeringssvindel eller andre former for økonomisk IT-svindel. Du vil opleve det krænkende, fordi svindleren har misbrugt din tillid, leget med dine følelser og taget dine penge. 

 
Vi har samlet nogle råd til ofre for kærestesvindel og andre former for økonomisk IT-svindel: 

 

  • Stop al kontakt med svindleren 
  • Accepter situationen 
  • Betro dig til en god ven 
  • Accepter at du er ked af det 
  • Anmeld svindlen til banken og politiet 
  • Tal med din læge 
  • Lad være med at isolere dig 
  • Skab nye vaner 
  • Få overblik over din økonomi 

 


Stop al kontakt med svindleren 

Afbryd al kontakt med svindleren og bloker svindlerens profil, telefonnummer mv., så svindleren ikke kan få fat i dig. Vær opmærksom på, at svindleren sandsynligvis vil forsøge at genskabe kontakten med dig for at kunne forsætte svindlen - enten ved at udgive sig for at være den samme profil endnu engang eller ved at udgive sig for at være en anden - fx en jurist, der kan hjælpe dig med at få de tabte penge igen. Undlad at svare på al kontakt og bloker alle henvendelser. 

 

Accepter situationen 

Det er krænkende og skamfuldt at være udsat for kærestesvindel, investeringssvindel og andre former for økonomisk IT-svindel, fordi svindleren manipulerer med din virkelighedsopfattelse. Det kan derfor være vanskeligt at vide, hvad der er sandt og hvad der er falsk. Svindlerne er dygtige til at manipulere deres ofre og forfiner hele tiden deres metoder til at lokke penge ud af deres ofre. Husk på, at svindleren er en kriminel og at du er blevet ført bag lyset. Det er altså ikke din skyld. Læs evt. vores tre personlige historier om kærestesvindel her.

 
Betro dig til en god ven  

Det kan være uoverskueligt og grænseoverskridende at fortælle, at du har været udsat for svindel. Men det hjælper at dele sin historie med nogen, så du ikke står helt alene. Ræk derfor ud til en god ven eller til et familiemedlem, du har tillid til. Start samtalen med at fortælle, at du har brug for at tale om noget, som er svært for dig, og at du har brug for, at vedkommende lytter uden at dømme dig. Hvis du ikke har nogen i dit netværk, som du har tillid til, kan du gå til din læge eller opsøge et af de tilbud, som vi henviser til her

 

Accepter at du er ked af det 

Hvis du har været udsat for kærestesvindel, kan du opleve en form for kærestesorg. Det er normalt at opleve et stort tomrum, når dialogen med svindleren ophører. Den samme form for tomrum kan opstå efter man har været udsat for investeringssvindel over længere tid, hvor der også har været en nær og fortrolig kontakt med svindleren.  

 
Du er ikke alene: Læs Mettes personlige historie om at være udsat for svindel. Mette sætter ord på det tomrum, der opstår, når kontakten med svindleren stopper.  

 

Anmeld svindlen til banken og politiet 

Vi anbefaler, at du - med det samme – kontakter din bank om fortæller om svindlen, og vi anbefaler også, at du anmelder sagen til politiet. Det er vigtigt, at du rækker ud til både bank og politi, så hurtigt som muligt, så kan banken måske nå at skaffe dig nogle af pengene tilbage, og politiet har bedre mulighed for at opklare forbrydelsen, hvis de har helt friske data fra din kontakt med svindleren. Når du anmelder din sag, kan det også være med til at give dig en oplevelse af at sætte et punktum i sagen. Du bidrager også til at sikre et bedre overblik over, hvor udbredt kærestesvindel og andre former for økonomisk IT-svindel er i Danmark. 

 
Tal med din læge 

Tal eventuelt med din læge om en henvisning til en psykolog eller terapeut. Lægen har tavshedspligt, så du kan uden bekymring tale med lægen om de oplevelser, du har haft. Drøft det med din læge, hvis du har brug for henvisning til et gratis tilbud. Ellers kan du bede lægen om at henvise dig til psykologbehandling med tilskud (under henvisningskriterium 1: Vold, røveri og overfald). 

 
Lad være med at isolere dig 

Du vil måske opleve at have mistet troen på din egen dømmekraft. Måske oplever du at være mere usikker i sociale sammenhænge, end du plejer at være. Det er en helt normal reaktion, fordi du er blevet manipuleret og svindlet. Men pas på med ikke at isolere dig fra andre mennesker - det hjælper ikke - tværtimod kan det være godt for din proces at deltage i sociale aktiviteter.  

 

Skab nye vaner 

Hvis du oplever en tomhed eller en form for abstinenser efter den daglige kontakt med svindleren, skal du være tålmodig. Det tager tid at ændre vaner, men det vil ikke blive ved med at føles så tomt. For at hjælpe dig selv, kan du fx forsøge at bytte om på dine daglige rutiner, så din dagsrytme bliver ny, og du skaber en ny start. Start fx hver morgen med at gå en 10 minutters tur, eller aftal med en ven eller et familiemedlem, at I taler sammen hver morgen de næste 14 dage. 

 

Få overblik over din økonomi 

Få hjælp til at danne dig overblik over din økonomi. Hvis du har mistet mange penge, eller endda optaget lån for at betale penge til svindleren, kan det virke helt uoverskueligt lige nu. Og måske er du chokeret over at opdage, hvor meget du har fået frarøvet. Det kan være en hjælpe at tale tingene igennem med en udefrakommende person. En person som ikke dømmer dig, men hjælper dig med at se fremad og genvinde kontrollen over din økonomi. Opsøg hjælp hos din bank eller et af de tilbud, vi henviser til her

unsplash