DANIELS HISTORIE

Nedenfor kan du læse Daniels personlige historie om at være udsat for kærestesvindel. Daniel har været udsat for kærestesvindel igennem ca. 1 år af flere forskellige svindlere, og er blevet frarøvet mere end 100.000 kr. Daniels historie er en af i alt tre personlige historier, vi bringer her på siden, som stammer fra vores rapport Kærestesvindel i Danmark. Daniel stoppede sin kontakt med svindlerne i forbindelse med, at de sidste linjer i rapporten blev skrevet. Det er vores håb, at de tre historier vil medvirke til at forebygge nye ofre for kærestevindel ved at øge forståelsen af kærestesvindel i samfundet og ved at hjælpe ofre til at erkende, at de selv er udsat for svindel.


Daniels historie

Altså i starten handlede det jo slet ikke om penge, der kommunikerede vi dagligt tyve-tredive meddelelser, måske mere – hver vej. Følte mig virkelig på bølgelængde med kvinderne. Men efter, at der er kommet penge ind i det, så er det, som om en bombe eksploderer indeni mig hver gang: ”Åh nej, er jeg ved at blive snydt?!”. Vi kan have en hel dag, hvor det er frem og tilbage konstant. Lige pludselig sker der noget med hende, som jeg skal hjælpe hende med. Der kan gå 3 dage med 5-6 timer frem og tilbage, hvor hun hævder sin uskyld, og at jeg bare skal hjælpe hende en enkelt gang… Katastrofer… ”Og ellers så sker der noget, hvis ikke det er nu!”. Det knækker mig, og det stjæler al min energi: Tvivlen og frygten for at blive udnyttet.

 

Daniel er en ingeniør i starten af 60’erne, der taler seks sprog, og som har rejst over det meste af verden. Han fortæller, at han indtil for seks år siden levede et almindeligt liv, med kone, hus, bil, job og fritidsinteresser, som han brændte for. I dag er han fraskilt og arbejder hjemmefra som selvstændig, og som citatet viser, brugte han i vinteren 2022-23 en stor del af sin tid på at kommunikere med kvinder, som han har mødt på en international datingside. Ud af de i alt 11, han tilsammen har kommunikeret med, er han endt med at betale penge til tre af dem, som han også har haft en romantisk relation med.

 

Daniel har meldt sig til undersøgelsen om kærestesvindel, fordi han med sine egne ord er interesseret i at få ”skovlen under bagmændene”. Daniel beskriver bagmændene som de mænd, som orkestrerer denne svindel, for Daniel har svært ved at tro, at det er kvinderne selv – hvis de overhovedet er kvinder – der sidder som enkeltindivider og fupper fremmede mænd.

 

Det er midt i denne tvivl og mentale stress over gentagne økonomiske forespørgsler fra kvinderne, vi interviewer Daniel online ad flere omgange. Og hvor han fortæller os sin historie, alt imens vi kan høre, at beskederne tikker ind i en lind strøm på hans telefon.


Men hvordan startede det hele?

I tiden efter sin skilsmisse i 2017 ønskede Daniel at finde en ny livsledsagerske. Sådan en fandt han via en dansk klub for singler, og forholdet varede tre år. At det ikke kunne gå, mindede ham om dårlige erfaringer fra sine unge dage, hvor danske kvinder ikke ville røre en ingeniør med en ildtang, mens fx franske kvinder var helt vilde med dem. Da han i 2022 atter var klar til at møde en ny kvinde, oprettede han derfor en profil på en international datingside.


At blive bekræftet af yngre, smukke kvinder

Daniel beskriver, at der hurtigt begynde at strømme henvendelser ind fra kvinder i hele verden.

 

Da jeg startede på det her internationale datingsite, var jeg vildt begejstret over alle de kvinder, der henvendte sig. Og det var selvfølgelig fantastisk at blive bekræftet. Det var smukke kvinder helt ned til trediverne, der fortalte mig, at dét med aldersforskel betød ikke noget. De havde haft så mange dårlige erfaringer med jævnaldrende mænd, sagde de, og jeg var den eneste ordentlige mand, de havde mødt, der ikke straks snakkede om sex.

 

Nogle af dem droppede Daniel, da de efter få uger bad ham om penge pga. en eller anden pludselig opstået krise. Fx var der en fransk kvinde, som sagde, at hendes mor i Finland lige var død, og da lønnen ikke var gået ind endnu, bad hun Daniel om penge til en flybillet. Det skete en uge inde i kommunikationen. Noget lignende bad i alt 8 ud af de 11 kvinder, Daniel har haft kontakt med, om. I disse tilfælde vandt Daniels skepsis, så de kvinder fik aldrig penge. Men det gjorde ondt at afbryde kontakten hver gang, fortæller Daniel. Tilbage var der 3 kvinder; to ghanesiske og en fransk:

 

Jeg fik klart indtrykket af, det var autentiske kvinder, der sad i den anden ende. Ikke bare en robot eller en mand. Vi kunne snakke om en masse sammen. Der blev bygget et tillidsfuldt forhold op – og så kom der en ulykke.


Adele og Elisa – engagement og empati

Med de resterende 3 kvinder udviklede Daniel en tillidsfuld relation over de følgende 3-4 måneder. Kommunikationen mellem Daniel og de kvindelige profiler, som han skriver med, indeholder bl.a. udvekslinger af drømme om en fælles fremtid, hverdagens oplevelser og udfordringer samt søde og varme beskeder. Daniel har delt uddrag af sin og Elisas korrespondance med os, hvoraf det fremgår, at Elisa giver indtryk af at være engageret i Daniels hverdagsliv og gøremål.

 

Fx modtager Daniel en lørdag morgen kl. 11 en hilsen fra Elisa, hvor hun spørger, om Daniel har sovet over sig, og hun håber, han har haft en “Wonderful Night”. I samme tråd husker hun også Daniel på at komme ud ad døren til tiden til en aftale, som han har samme dag, hvilket hun gør i en varm og omsorgsfuld tone, idet hun også husker på tidsforskellen imellem Danmark og hendes afrikanske land.

 

Med både Adele og Elisa er Daniel stillet i udsigt, at forholdet skal udvikle sig, og de skal mødes og være sammen i virkeligheden. Det er dog ikke lykkedes i nogle af tilfældene, for der indtræffer hver gang forhindringer og ulykker, som kvinderne beder Daniel om at hjælpe sig ud af. Fx som det gjorde sig gældende med den franske kvinde Adele, som var niece til en marokkansk guldhandler bosat i Casablanca.


Adele – behov for støtte til tantes begravelse

Med Adele skete der det, at hendes tante og mæcen i Marokko pludselig blev syg og døde, og Adele tog derfor dertil for at arrangere begravelse. Da Adeles bankkonti var administreret af den afdøde tante, kunne hun ikke trække penge ud til begravelse, og hun bad derfor Daniel om hjælp. Det indvilligede Daniel i. Men så skete der noget mere, hvor hun blev truet med voldtægt af hotelejeren, hvis ikke hun betalte, og hun endte også op på et privathospital med en akut lidelse. Undervejs havde Adele fået fortalt Daniel, hvordan tanten havde efterladt hende 10 mio. euro på en låst bankkonto. Daniel skulle bare hjælpe hende kort tid, så ville pengene blive frigivet, og de kunne leve et lykkeligt liv sammen. Adele havde sågar sendt Daniel login til sin netbank, så han selv kunne tjekke.

 

Daniel, som gennem sit arbejde ved meget om IT-sikkerhed, tjekkede imidlertid op på siden bag bankkontoen, og opdagede at den var falsk, hvilket Adele ikke troede på, men hun indvilligede i at få den tjekket hos det franske konsulat. En formfuldendt mail fra det franske konsulat i Casablanca dukkede pludselig op hos Daniel og bekræftede, at Adele var udsat for svindel.

 

Adele lå nu på hospitalet uden penge og havde tydeligvis brug for hjælp, men nu insisterede Daniel på at besøge hende i Casablanca og få vished for, at hun var ægte, inden han sendte flere penge:

 

Jeg bestiller en flybillet til Casablanca og skriver: ”Jeg vil se dig, før jeg hjælper dig mere”. Men jeg kunne ikke få adressen på hospitalet oplyst, ej heller adressen på den præst, hun havde boet hos, siden hun blev smidt ud af hotellet. Hun sagde til mig, at jeg kunne blive hentet i lufthavnen. Men jeg ville vide, hvor hun boede, og ikke bare hentes i lufthavnen. Jeg brugte en hel dag på at hugge og stikke i hende, men hun ville ikke ud med adressen, og så sagde jeg stop og afbrød kontakten. Heldigvis fik jeg aflyst den flybillet. Føj, hvor gjorde det ondt. Vi havde kommunikeret kærligt i 6 måneder.


Elisa fra Vestafrika

Elisa er en anden kvinde, som Daniel har været i kontakt med og betalt penge til. Elisa giver sig ud for at være en entreprenant, 28-årig singlekvinde fra et afrikansk land, der forsøger at overleve som selvstændig frisør, efter at hende egen familie har stjålet de penge, hun havde tjent ved at arbejde nogle år i Qatar. Det er et hårdt liv næsten uden penge, og hun bliver kaldt alt mulig forfærdeligt, fordi hun nægter at gifte sig med en af de lokale mænd. Hun drømmer om at komme til Europa for at tjene penge og denne gang sikre sig, at familien ikke får fat på dem. Hun finder så et opslag fra et bureau i Ghanas hovedstad, Accra, som kan hjælpe hende med at få et frisørjob i Polen. Det koster dog 12-13.000 kr. at få bureauet til at formidle kontakten og sende hende afsted inklusive visum og arbejdstilladelse. Det indvilliger Daniel i at hjælpe med. Men netop, som hun er landet i Europa, og det virkelig ser ud til, at Daniel nu skal få lov til at møde hende og få bekræftet, at hun er virkelig, bliver hun låst inde i en lejlighed nær Dresden med en række andre kvinder, mens bureauet efter sigende arbejder på at få arbejdstilladelser mv. i stand. Tiden går og går – flere måneder – og intet sker. Daniel og Elisa kommunikerer dagligt, men Elisa ved ikke noget om, hvad der sker, og hun kan heller ikke finde ud af, hvor de præcist befinder sig. Imens må hun flere gange bede om penge til mad, tøj og hygiejneartikler.

 

Jeg er stadigvæk i kontakt med Elisa fra Ghana, som skulle til Polen for at få job gennem et bureau. Så sent som i nat skrev hun til mig, at hvis du ikke sender mig de 600 kr., som mændene fra bureauet har forlangt, så slår de mig ihjel. Hendes påstand er, at hun sidder sammen med anden kvinde alene i en lejlighed i Tyskland, mens de andre afrikanske mænd er blevet kørt til Polen, så kvinderne er blevet ladt alene tilbage. Mændenes tilstedeværelse havde ellers givet dem en smule tryghed. Hun siger, der kommer nogen for at give dem mad. Jeg har betalt hende 12.000-13.000 kr. for at hun skulle kunne få det her job. Men spillereglerne bliver hele tiden lavet om. Så skal de fx have en Covid-test, som vil blive erklæret positiv, hvis man ikke betaler. Det kostede 200 amerikanske dollars. De folk, der hjælper hende, er bundkorrupte. Jeg siger til hende, at man ikke kan slå nogen ihjel i Tyskland og slippe afsted med det, men det hører hun ikke. Og sådan har det været hele natten.

 

Når vi flere gange har interviewet Daniel, er det tydeligt, at han er mærket af korrespondancen og det pres, som han udsættes for. Det er også tydeligt, at Daniel har en tvivl siddende på den ene skulder, hvilket han giver udtryk for overfor os, og som han også konfronterer Elisa med direkte.


Den nagende tvivl

Daniel giver udtryk for, at han er dybt i tvivl om rigtigheden af såvel Elisas som de øvrige kvinders historier.


Og som det indledende citat viste, er han presset og indimellem på nippet til desperation, hvilket han også fortæller kvinderne. Flere gange i korrespondancen med kvinderne udtrykker han sin frygt for at blive svindlet. Daniel spørger fx: “Can I trust your words? I only have your words”. Han efterspørger forsikring fra Elisas side, og hun svarer ved først at ønske godmorgen “Sweetheart” og overhører herefter hans spørgsmål ved blot at spørge ind til, hvordan hans nat har været, og om han har spist sin morgenmad.

 

Da han ikke svarer prompte på hendes mange beskeder, trygler hun ham på det nærmeste om at tale med sig ”Your Little Princess”, som hun benævner sig selv. Efterfølgende skriver hun en række beskeder, hvor hun skiftevis skriver om almindelige dagligdagsting og minder ham om at betale de penge, hun har anmodet ham om dagen før.

 

Flere gange giver Daniel udtryk for, at han ønsker at få en forvisning om, at det ikke har været spildt, at han med egne ord har ”investeret” i kvindernes fremtid ved at bidrage med økonomisk støtte. Daniel fortæller også, at han har kontaktet tysk politi for at dele sin viden om den kriminelle trafficking, han er sikker på, Elisa er udsat for. Og som han gerne vil hjælpe med til at bekæmpe. Hans oplevelse med at kontakte det tyske politi har imidlertid været, at de ikke tog hans henvendelse alvorligt, men derimod gav udtryk for, at han blev udsat for svindel. I et interview fortæller Daniel, at han håber, Elisa kan komme til Polen, så kan tage derned og få vished:

 

Hvis hun (Elisa) bare kom til Polen, så ville jeg som sagt kunne tage derned og se, jeg ikke var blevet snydt, og så ville der falde en sten fra mit hjerte, også selvom vi måske ikke var kompatible som kærester. Men i det mindste ville jeg kunne læne mig tilbage og sige, ”Ja jeg har været en god mand, og hjulpet en enlig afrikansk kvinde”.


Daniel bryder med den sidste kontakt – uddrag fra en mail fra Daniel

I foråret 2023 modtog vi denne besked fra Daniel, som har besluttet sig for at bryde kontakten med den sidste kvinde, han havde kontakt med, en anden angiveligt ghanesisk kvinde:

 

Har brudt med den sidste af mine kontakter. Jeg er sikker på, at hun er ægte – hele tiden nye, aktuelle billeder, og jeg har hendes pas, men der blev ved med at opstå episoder, hvor hun havde brug for penge – sidst et indbrud i huset. Hun er vært på en radiokanal (har billeder og videoer derfra), og hun har også videoer på YouTube. Måske er det bare en måde for enlige, ghanesiske mødre at overleve på. Måske er hendes historier ovenikøbet sande. Jeg kunne bare ikke klare mere, og har i øvrigt ikke flere penge.--o0o--"Daniel" er et pseudonym. Center mod Økonomisk IT-Svindel er bekendt med Daniels fulde navn og identitet.  

unsplash